Proiecte de cercetare

SUSCHOICE 2018-2021

SUSCHOICE SUSCHOICE este un proiect de cercetare ERA-Net SUSFOOD2 in cadrul temei 3 "Intelegerea comportamentului consumatorului si alegerii alimentelor". Acest proiect investigheaza determinantii alegerii durabile a alimentelor si bauturilor in randul adultilor tineri europeni. Acesta urmareste sa inteleaga modul in care atitudinea tinerilor consumatori si dorinta de a plati catre alimente si bauturi durabile poate fi transpusa intr-o alegere reala in viata lor de zi cu zi.

SUSCHOICE intentioneaza sa ofere factorilor de decizie politica si companiilor de alimentatie si bautura recomandari pentru promovarea practicilor durabile de productie alimentara si a bauturilor si a optiunilor de consum in Europa.

Activitatile de cercetare au inceput la 1 septembrie 2018 si se vor incheia la 31 august 2021.

Este un proiect transnational care include 5 echipe de cercetare din 5 tari europene diferite:

  • Departamentul de Administrare a Afacerilor, Universitatea din Verona (Italia);
  • Universitatea de Stiinte Aplicate din Norvegia, Centrul Mohn pentru Inovare si Dezvoltare Regionala (Norvegia);
  • Facultatea de Economie si Management, Universitatea Lund (Suedia);
  • Departamentul de Administrare a Afacerilor si Cercetare de piata, Universitatea Geisenheim (Germania);
  • Departamentul de Economie Agroalimentara si de Mediu, Academia de Studii Economice din Bucuresti (România).

Echipa partenerului 5 RO-ASE este formata din:

  • Prof. Gabriel Popescu - Director proiect
  • Prof. Nicolae Istudor, Prof. Dan Boboc, Conf. Florentina Constantin – Experti
  • PhD Alina Zaharia si PhD Maria Claudia Diaconeasa - Cercetatori postdoctorali

SUSCHOICE are un scop dublu:

  • sa identifice efectele diferitilor factori (macro, structural si individual) care influenteaza alegerile durabile pentru alimente si bauturi ale consumatorilor in cinci tari europene si
  • sa evalueze politica publica si strategiile de marketing pentru promovarea consumului durabil de alimente si bauturi.

Temele (RT) si întrebarile de cercetare (RQ) sunt:

RT1: Identificarea factorilor care determina alegerea durabila a alimentelor si bauturilor în rândul adultilor tineri europeni.

  • RQ1: Ce ii motiveaza pe tinerii consumatori europeni sa se angajeze într-un consum durabil de alimente si bauturi: factori individuali, factori macro si structurali?
  • RQ2: Exista diferente intre diferite tari europene si de ce ?

RT2: Identificarea barierelor alegerilor durabile de alimente si bauturi în rândul adultilor tineri europeni

  • RQ3: Ce împiedica tinerii consumatori europeni sa se angajeze într-un consum durabil de alimente si bauturi: factori individuali, factori macro si structurali?
  • RQ4: Exista diferente intre diferite tari europene si de ce?

RT3: Identificarea tendintelor viitoare ale consumului durabil de alimente si bauturi în Europa.

  • RQ5: Consumul durabil de alimente si bauturi în Europa va creste în viitor?

RT4: Evaluarea posibilelor strategii de promovare a consumului durabil de alimente si bauturi în rândul adultilor tineri europeni.

  • RQ6: Ce politici publice si strategii de marketing sunt eficiente pentru promovarea consumului durabil de alimente in randul adultilor tineri din diferite tari europene?
    • evaluarea strategiilor existente
    • sugestii pentru posibile schimbari viitoare.

Rezultate (2018-prezent):

  • 8-9/11/2018: Proiectul SUSCHOICE a fost prezentat in cadrul conferintei internationale "International Conference on Competitiveness of Agro-Food and Environmental Economy" (CAFEE 2018), organizata de Academia de Studii Economice din Bucuresti.
  • 15-16/11/2018: Articolul “What hides under the Sustainable Agriculture Umbrella? A Bibliometric Analysis” a fost publicat in Proceedings of International Business Information Management Association (32nd IBIMA), in cadrul Conferintei IBIMA, care a avut loc la Seville, Spania. 
  • 13-14/12/2018: Proiectul SUSCHOICE a fost prezentat in cadrul conferintei internationale "Sustainable agriculture and rural development in terms of the Republic of Serbia strategic goals realization within the Danube region - sustainability and multifunctionality", organizata de Institute of Agricultural Economics from Belgrade si care s-a desfasurat in Belgrad, Serbia.
  • 7-8/03/2019: The articles "Sustainable food research trends in EU during 2009 and 2018: bibliometric analysis and abstract mapping" (Popescu Gabriel, Istudor Nicolae, Zaharia Alina) and "The use of sustainability concept regarding dairy and fruits in the web of science papers" (Boboc Dan, Florentina Constantin, Diaconeasa Maria Claudia) were presented during the International Conference "Ecological performance in a competitive economy" (PEEC2019), held in the Bucharest University Academy of Economic Studies, Romania.
  • 24/08-2/09/2019: The papers "Overview of the Romanian Drinks Market since 2013: Under the Sustainability Umbrella" (Popescu Gabriel, Istudor Nicolae, Zaharia Alina), "The Role and Basis of Romania’s National Sustainable Development Strategy" (Boboc Dan, Florentina Constantin, Diaconeasa Maria Claudia), "Supporting Entrepreneurship Through National Programs. Case Study Start-Up Nation Romania" (Popescu Gabriel, Maria Claudia Diaconeasa, Alina Zaharia) and "Implications of Food Consumption on Sustainable Development in the European Union" (Alina Zaharia, Maria Claudia Diaconeasa, Raluca Jianu), VI International Multidisciplinary Scientific Conference on SOCIAL Sciences & Arts, SGEM, Albena, Bulgaria.
  • 7/11/2019: S-a organizat workshop-ul: Promovarea alegerilor durabile de alimente si bauturi în rândul tinerilor adulti europeni – factori de progres, bariere si implicatii strategice: Rezultate WP2 - România - Prezentare orala catre stakeholderi. S-au prezentat si discutat rezultatele pachetului de lucru WP2 obtinute din analiza legislatiei în vigoare, a mass-mediei scrise si cea online, precum si a factorilor de decizie (interviuri).
  • 13-14/11/2019: Participarea la conferinta “The 34th International Business Information Management Association Conference (IBIMA)”, organizata de International Business Information Management Association Conference (IBIMA) si s-au prezentat si publicat articolele: "Food consumption trends. May we speak about individual sustainable consumption?" si "The Organic Food Standards: Evidence from the EU and the USA".
  • 13-14/12/2019: Articolul "Sustainability of agriculture through the university curriculum" a fost prezentat de dl.prof. Nicolae Istudor si articolul "Sustainability of food safety in Romania. Challenges for the future National Strategic Plan" is presented during the International Scientific Conference "Sustainable agriculture and rural development in terms of the Republic of Serbia strategic goals realization within the Danube region - science and practice in the service of agriculture -", organizata de Institute of Agricultural Economics from Belgrade si care s-a desfasurat in Belgrad, Serbia.
  • 11.12.2019: S-a organizat primul focus grup din cadrul proiectului Suschoice, referitor la obiceiurile de consum alimentar si a opiniilor tinerilor adulti - studenti, romani - cu privire la consumul alimentar in relatie cu sustenabilitatea, de catre partenerul roman, Academia de Studii Economice din Bucuresti, in cladirea Moxa, sala 3009. 
  • 11.01.2020: S-au organizat doua focus grupuri din cadrul proiectului Suschoice, referitor la obiceiurile de consum alimentar si a opiniilor tinerilor adulti
    1. 1. care au un loc de munca si
    2. 2. care au copii, romani
    cu privire la consumul alimentar in relatie cu sustenabilitatea, de catre partenerul roman, Academia de Studii Economice din Bucuresti, in cladirea Moxa, sala 3009.
  • 02 - 07 martie 2020: Intâlnirea partenerilor internationali la jumatatea perioadei de implementare a proiectului SUSCHOICE in Bergen, Norvegia. 
  • 04 martie 2020: Workshop cu stakeholderi pentru diseminarea rezultatelor proiectului pe fiecare tara partenera  in Bergen, Norvegia. Cercetatorii, factorii de decizie locali si consumatorii au oferit feedback referitoare la rezultatele obtinute de catre echipa SUSCHOICE si, impreuna, am purtat discutii despre dezvoltarea sistemului alimentar durabil.
  • 05-06 martie 2020: Workshop de scriere de articole pentru diseminarea rezultatelor proiectului din pachetul de lucru WP2 in Bergen, Norvegia.
  • 27 mai 2020: Prezentarea rezultatelor WP2 in cadrul evenimentului „Saptamâna internationala a Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului” EAM-ASE - cu titlul „Romanian understandings of the sustainable food system/ Abordari asupra sistemului alimentar sustenabil in România” (autori:  Nicolae Istudor, Gabriel Popescu, Alina Zaharia,  Maria Claudia Diaconeasa) – desfasurare online.   
  • 15-17 septembrie 2020: „Regulatory context and stakeholders’ perceptions regarding sustainable food in Europe”, autori: Natalia Maehle, Roberta Capitello, Ioana Todirica, Gergely Szolnoki, Signe Nelgen, Maria Claudia Diaconeasa, Alina Zaharia, Gabriel Popescu, Florentina Constantin, la The 8th World Sustainability Forum – desfasurare online.
  • 04-05 noiembrie 2020: „Trends of the Romanian Cheese Market”, autori: Gabriel Popescu, Nicolae Istudor si Alina Zaharia, International Business Information Management Association Conference, editia 36 – desfasurare online.
  • 04-05 noiembrie 2020: „Approaches on Sustainable Food on Popular Social Media Networks”, autori: Maria Claudia Diaconeasa, Florentina Constantin, Gabriel Popescu, International Business Information Management Association Conference, editia 36 – desfasurare online.
  • 04-05 noiembrie 2020: „Considerations on sustainability on the Romanian fruit market - production and consumption trends”, autori: Gabriel Popescu, Marian-Catalin Cucu si Ioana Panait, International Business Information Management Association Conference, editia 36 – desfasurare online.
  • 12-13 noiembrie 2020: Prezentarea sintetica a proiectului in cadrul The 9th International Conference „Competitiveness of Agro-Food and Environmental Economy” (CAFEE 2020). 
  • RO-ASE a publicat capitolul „Integrating sustainability in the Romanian beer industry. Case study: URSUS Breweries” (autori: Gabriel Popescu, Nicolae Istudor, Dan Boboc, Florentina Constantin, Maria Claudia Diaconeasa, Alina Zaharia) in cartea „Case Studies in the Beer Sector” (editori: Roberta Capitello si Natalia Maehle) publicata in editura Elsevier, disponibila la: https://www.elsevier.com/books/case-studies-in-the-beer-sector/capitello/978-0-12-817734-1. Capitolul are valoarea unui articol de tip ISI si a trecut printr-un proces de blind peer-review.

Legaturi externe:

Website: http://sites.les.univr.it/suschoice/

Twitter: @suschoice

Urmareste-ne pe pagina de Facebook

Aceasta prezentare este parte a proiectului de cercetare “Promovarea alegerilor durabile de alimente si bauturi in randul tinerilor adulti europeni: Factori de progress, bariere si implicatii strategice” (SUSCHOICE) (ID66). SUSCHOICE este un proiect transnational. Este parte a ERA-Net SUSFOOD2, finantat de surse nationale (MIUR-Italia, RCN-Norvegia, FORMAS-Suedia, PM-BLE-Germania si UEFISCDI-România) si co-finantat de programul de cercetare si inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Aceasta prezentare a fost sustinuta financiar de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, CCDI-UEFISCDI, numar de proiect COFUND-ERANET-SUSFOOD2-SUSCHOICE, în cadrul PNCDI III.

This presentation is part of the research project “Towards Sustainable Food and Drink Choices among European Young Adults: Drivers, Barriers and Strategical Implications” (SUSCHOICE) (ID 66). SUSCHOICE is a transnational project. It is part of the ERA-Net SUSFOOD2 with funding provided by national sources (MIUR-Italy, RCN-Norway, FORMAS-Sweden, PM-BLE-Germany and UEFISCDI-Romania) and co-funding by the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme.

This work was supported by a grant of the Romanian National Authority for Scientific Research and Innovation, CCDI-UEFISCDI, project number COFUND-ERANET-SUSFOOD2-SUSCHOICE, within PNCDI III.