Proiecte de cercetare

SUSCHOICE 2018-2021

SUSCHOICE este un proiect de cercetare ERA-Net SUSFOOD2 in cadrul temei 3 "Intelegerea comportamentului consumatorului si alegerii alimentelor". Acest proiect investigheaza determinantii alegerii durabile a alimentelor si bauturilor in randul adultilor tineri europeni. Acesta urmareste sa inteleaga modul in care atitudinea tinerilor consumatori si dorinta de a plati catre alimente si bauturi durabile poate fi transpusa intr-o alegere reala in viata lor de zi cu zi.

SUSCHOICE intentioneaza sa ofere factorilor de decizie politica si companiilor de alimentatie si bautura recomandari pentru promovarea practicilor durabile de productie alimentara si a bauturilor si a optiunilor de consum in Europa.

Activitatile de cercetare au inceput la 1 septembrie 2018 si se vor incheia la 31 august 2021.

Este un proiect transnational care include 5 echipe de cercetare din 5 tari europene diferite:

  • Departamentul de Administrare a Afacerilor, Universitatea din Verona (Italia);
  • Universitatea de Stiinte Aplicate din Norvegia, Centrul Mohn pentru Inovare si Dezvoltare Regionala (Norvegia);
  • Facultatea de Economie si Management, Universitatea Lund (Suedia);
  • Departamentul de Administrare a Afacerilor si Cercetare de piata, Universitatea Geisenheim (Germania);
  • Departamentul de Economie Agroalimentara si de Mediu, Academia de Studii Economice din Bucuresti (România).

Echipa partenerului 5 RO-ASE este formata din:

  • Prof. Gabriel Popescu - Director proiect
  • Prof. Nicolae Istudor, Prof. Dan Boboc, Conf. Florentina Constantin – Experti
  • PhD Alina Zaharia si PhD Maria Claudia Diaconeasa - Cercetatori postdoctorali

SUSCHOICE are un scop dublu:

  • sa identifice efectele diferitilor factori (macro, structural si individual) care influenteaza alegerile durabile pentru alimente si bauturi ale consumatorilor in cinci tari europene si
  • sa evalueze politica publica si strategiile de marketing pentru promovarea consumului durabil de alimente si bauturi.

Temele (RT) si întrebarile de cercetare (RQ) sunt:

RT1: Identificarea factorilor care determina alegerea durabila a alimentelor si bauturilor în rândul adultilor tineri europeni.

  • RQ1: Ce ii motiveaza pe tinerii consumatori europeni sa se angajeze într-un consum durabil de alimente si bauturi: factori individuali, factori macro si structurali?
  • RQ2: Exista diferente intre diferite tari europene si de ce?

RT2: Identificarea barierelor alegerilor durabile de alimente si bauturi în rândul adultilor tineri europeni

  • RQ3: Ce împiedica tinerii consumatori europeni sa se angajeze într-un consum durabil de alimente si bauturi: factori individuali, factori macro si structurali?
  • RQ4: Exista diferente intre diferite tari europene si de ce?

RT3: Identificarea tendintelor viitoare ale consumului durabil de alimente si bauturi în Europa.

  • RQ5: Consumul durabil de alimente si bauturi în Europa va creste în viitor?

RT4: Evaluarea posibilelor strategii de promovare a consumului durabil de alimente si bauturi în rândul adultilor tineri europeni.

  • RQ6: Ce politici publice si strategii de marketing sunt eficiente pentru promovarea consumului durabil de alimente in randul adultilor tineri din diferite tari europene?

               - evaluarea strategiilor existente
               - sugestii pentru posibile schimbari viitoare.

Rezultate (2018-prezent):

  • 8-9/11/2018: Proiectul SUSCHOICE a fost prezentat in cadrul conferintei internationale "International Conference on Competitiveness of Agro-Food and Environmental Economy" (CAFEE 2018), organizata de Academia de Studii Economice din Bucuresti.
  • 15-16/11/2018: Articolul “What hides under the Sustainable Agriculture Umbrella? A Bibliometric Analysis” a fost publicat in Proceedings of International Business Information Management Association (32nd IBIMA), in cadrul Conferintei IBIMA, care a avut loc la Seville, Spania. 
  • 13-14/12/2018: Proiectul SUSCHOICE a fost prezentat in cadrul conferintei internationale "Sustainable agriculture and rural development in terms of the Republic of Serbia strategic goals realization within the Danube region - sustainability and multifunctionality", organizata de Institute of Agricultural Economics from Belgrade si care s-a desfasurat in Belgrad, Serbia.
  • 7-8/03/2019: The articles "Sustainable food research trends in EU during 2009 and 2018: bibliometric analysis and abstract mapping" (Popescu Gabriel, Istudor Nicolae, Zaharia Alina) and "The use of sustainability concept regarding dairy and fruits in the web of science papers" (Boboc Dan, Florentina Constantin, Diaconeasa Maria Claudia) were presented during the International Conference "Ecological performance in a competitive economy" (PEEC2019), held in the Bucharest University Academy of Economic Studies, Romania.
  • 24/08-2/09/2019: The papers "Overview of the Romanian Drinks Market since 2013: Under the Sustainability Umbrella" (Popescu Gabriel, Istudor Nicolae, Zaharia Alina), "The Role and Basis of Romania’s National Sustainable Development Strategy" (Boboc Dan, Florentina Constantin, Diaconeasa Maria Claudia), "Supporting Entrepreneurship Through National Programs. Case Study Start-Up Nation Romania" (Popescu Gabriel, Maria Claudia Diaconeasa, Alina Zaharia) and "Implications of Food Consumption on Sustainable Development in the European Union" (Alina Zaharia, Maria Claudia Diaconeasa, Raluca Jianu), VI International Multidisciplinary Scientific Conference on SOCIAL Sciences & Arts, SGEM, Albena, Bulgaria.
  • 7/11/2019: S-a organizat workshop-ul: Promovarea alegerilor durabile de alimente si bauturi în rândul tinerilor adulti europeni – factori de progres, bariere si implicatii strategice: Rezultate WP2 - România - Prezentare orala catre stakeholderi. S-au prezentat si discutat rezultatele pachetului de lucru WP2 obtinute din analiza legislatiei în vigoare, a mass-mediei scrise si cea online, precum si a factorilor de decizie (interviuri).
  • 13-14/11/2019: Participarea la conferinta “The 34th International Business Information Management Association Conference (IBIMA)”, organizata de International Business Information Management Association Conference (IBIMA) si s-au prezentat si publicat articolele: "Food consumption trends. May we speak about individual sustainable consumption?" si "The Organic Food Standards: Evidence from the EU and the USA".
  • 13-14/12/2019: Articolul "Sustainability of agriculture through the university curriculum" a fost prezentat de dl.prof. Nicolae Istudor si articolul "Sustainability of food safety in Romania. Challenges for the future National Strategic Plan" is presented during the International Scientific Conference "Sustainable agriculture and rural development in terms of the Republic of Serbia strategic goals realization within the Danube region - science and practice in the service of agriculture -", organizata de Institute of Agricultural Economics from Belgrade si care s-a desfasurat in Belgrad, Serbia.

Website: http://sites.les.univr.it/suschoice/

Twitter: @suschoice

Urmareste-ne pe pagina de Facebook

  

Aceasta prezentare este parte a proiectului de cercetare “Promovarea alegerilor durabile de alimente si bauturi in randul tinerilor adulti europeni: Factori de progress, bariere si implicatii strategice” (SUSCHOICE) (ID66). SUSCHOICE este un proiect transnational. Este parte a ERA-Net SUSFOOD2, finantat de surse nationale (MIUR-Italia, RCN-Norvegia, FORMAS-Suedia, PM-BLE-Germania si UEFISCDI-România) si co-finantat de programul de cercetare si inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene.

Aceasta prezentare a fost sustinuta financiar de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, CCDI-UEFISCDI, numar de proiect COFUND-ERANET-SUSFOOD2-SUSCHOICE, în cadrul PNCDI III.

 

This presentation is part of the research project “Towards Sustainable Food and Drink Choices among European Young Adults: Drivers, Barriers and Strategical Implications” (SUSCHOICE) (ID 66). SUSCHOICE is a transnational project. It is part of the ERA-Net SUSFOOD2 with funding provided by national sources (MIUR-Italy, RCN-Norway, FORMAS-Sweden, PM-BLE-Germany and UEFISCDI-Romania) and co-funding by the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme.

This work was supported by a grant of the Romanian National Authority for Scientific Research and Innovation, CCDI-UEFISCDI, project number COFUND-ERANET-SUSFOOD2-SUSCHOICE, within PNCDI III.