Economie Agroalimentara si a Mediului - IF

(invatamant cu frecventa)

Despre program

Domeniul agroalimentar si protectia mediului constituie prioritati ale dezvoltarii economice romanesti. Aderarea la UE si perspectiva integrarii sunt posibile ca urmare a competentelor distinctive de care beneficiem si care ne distanteaza net de multe tari europene, unde eforturile au fost orientate spre alte ramuri. Valorile de exceptie ale spatiului rural reprezinta pentru Romania o mare oportunitate, fiind detinatorii unor reale bogatii naturale. Daca perceptia UE despre Romania vizeaza potentialul ridicat de a raspunde sigurantei alimentare a populatiei, de a oferi si extinde valentele deosebite ale agroturismului si turismului rural, de a promova mediul, in componenta sa naturala, este important a constientiza aceste noi posibilitati si, de ce nu, de a raspunde provocarilor. De aceea, programul de licenta ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI va ofera sansa invatarii, a traversarii granitelor cunoasterii mecanismelor structurilor europene si a desfasurarii, ulterior, in calitate de manageri/intreprinzatori a unor activitati economice durabile.           

Discipline studiate

An de studii

Semestrul

Disciplina

I

I

Microeconomie

Matematici aplicate in economie

Sociologie rurala

Economia organizatiilor agroalimentare si de mediu

Sisteme tehnologice pentru culturile de camp

Sisteme tehnologice in zootehnie

Limba straina si comunicare de specialitate (engleza sau franceza)

Educatie fizica si sport

II

Macroeconomie

Baze de date

Contabilitate

Sisteme tehnologice pentru culturile horticole

Procesarea produselor agricole

Ecologie

Limba straina si comunicare de specialitate (engleza sau franceza)

Educatie fizica si sport

II

I

Management

Marketing

Antreprenoriat in sistemele agroalimentare si de mediu

Securitate si siguranta alimentara

Contabilitatea de gestiune a organizatiilor agroalimentare

Statistica

Finantele intreprinderii

Educatie fizica si sport

II

Economie si politica agrara

Economia mediului

Managementul fermei

Agromarketing

Analiza cantitativa in economia agroalimentara si a mediului (econometrie)

Dreptul afacerilor

Practica de specialitate

Optional: Managementul calitatii alimentelor / Asigurari in agricultura

III

I

Modelarea proceselor economice agroalimentare si de mediu

Ecomarketing

Politica Agricola Comuna

Dezvoltare regionala si rurala

Analiza economico-financiara in organizatiile agroalimentare si de mediu

Dezvoltare durabila

Optional: Etica si integritate academica / Economia turismului / Istoria economiei /Doctrine economice contemporane

II

Managementul organizatiilor alimentare

Logistica organizatiilor agroalimentare

Economia sectorului alimentar

Finantarea organizatiilor agroalimentare si de mediu

Managementul performantelor si al riscurilor in organizatiile agroalimentare si de mediu

Proiecte economice

Optional: Reconstructie ecologica / Gestiunea informatiei de mediu

Finalizarea lucrarii de licenta

Competente

  • Culegerea, prelucrarea si analiza datelor economice si de mediu pe baza conceptelor, teoriilor si metodelor specifice economiei agroalimentare si de mediu;
  • Implementarea normelor metodologice, masurilor si programelor din domeniul economiei agroalimentare;
  • Intocmirea de studii economice, financiare, contabile in organizatii;
  • Incarcarea si utilizarea de baze de date cu caracter economic si de mediu;
  • Comunicarea profesionala utilizand ansamblul de tehnici si de mijloace de automatizare a activitatilor de birou;
  • Realizarea de studii de piata, planuri de afaceri si programe de activitati la nivel de organizatie sau produs.

Organizare

  • Activitatile didactice se desfasoara 4 zile pe saptamana, de luni pana vineri, timp de 6 semestre.

Diferentierea pe piata muncii

  • studierea a 3 domenii importante pentru viitor: economie, agroalimentar si mediu;
  • oportunitati de practica prin parteneriatele incheiate de EAM cu: Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti, Ministerul Mediului, Garda Nationala de Mediu, Carrefour Romania, Retail Zoom SRL, Mega Image SRL, Ecoteca, Pachamama Romania sau prin proiectele finantate din fonduri europene;
  • vizite de studiu la evenimente si companii din domeniul agroalimentar si de mediu (distileriile Alexandrion, INDAGRA, Salonul de vinuri Vintest Bucuresti, Forumul Virtual US-EU Agro-Finance for Southeast Europe etc);
  • cursuri sustinute de invitati din mediul business (ALBALACT, ERNST&YOUNG, „Ana si Cornel”, RLSM Eco Service, Metro Cash&Carry, Mega Image etc);
  • program de mentoring pentru intarirea relatiei profesor-student-oameni de afaceri si o mai buna insertie pe piata muncii;
  • program de tutoring pentru aprofundarea cunostintelor si dezvoltarea carierei;

Oportunitati de angajare

  • Domeniul privat: societati comerciale cu activitati de productie, distributie si promovare a produselor agroalimentare; societati comerciale implicate in valorificarea resurselor de energie si apa, colectarea, transportul, depozitarea si procesarea materialelor reciclabile; consultanta in marketing agroalimentar, ecomarketing, managementul sigurantei alimentelor, managementul mediului; departamente de sustenabilitate sau responsabilitate sociala, consultanta s.a.
  • Domeniul public: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale; Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor; Garda Nationala de Mediu; Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura; Agentia Nationala pentru Protectia Mediului; Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentului; Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s.a.
  • Domeniul neguvernamental: organizatii preocupate de dezvoltare durabila, siguranta alimentara, reciclare, conservarea naturii, educatie ecologica s.a.
  • Antreprenoriat: initierea si dezvoltarea afacerilor in sectorul agroalimentar si de mediu.

Alte facilitati si oportunitati

  • camine si cantine studentesti;
  • infrastructura necesara activitatilor sportive diverse;
  • burse sociale, de performanta si de excelenta;
  • burse ERASMUS si extracomunitare.